Menteri Pendidikan baharu diharap tidak mengabaikan sekolah Sarawak — STU


Follow and subscribe to DayakDaily on Telegram for faster news updates.


KUCHING, Mei 27: Kesatuan Guru Sarawak (STU) berharap Menteri Pendidikan yang baharu, Dr Maszlee Malik akan membawa perubahan kepada sekolah di negeri ini agar tidak lagi ketinggalan dari segi kemudahan dan infrastruktur.

Presidennya Jisin Nyud berkata Dr Maszlee harus memahami keperluan Sarawak kerana terdapat begitu banyak sekolah di negeri ini yang sudah usang serta tidak mempunyai kelengkapan mengajar yang lengkap.

“Saya berharap beliau dapat membantu mempercepatkan semua yang tertinggal di Sarawak dengan menjadikan kemudahan dan infrastruktur sekolah kita setanding dengan sekolah-sekolah di Semenanjung Malaysia,” katanya ketika dihubungi.


Jisin juga berkata memandangkan sistem pendidikan terlalu menumpukan akademik, STU berharap agar Dr Maszlee melihat ke dalam mata pelajaran yang praktikal dari sekolah rendah hingga sekolah menengah supaya terdapat kesinambungan dalam pengajaran dan pembelajaran.

Beliau menjelaskan dasar 60 peratus pelajar yang mendaftar dalam aliran sains dan 40 peratus dalam bidang seni tidak dapat dicapai sehingga kini kerana prestasi pelajar lemah dalam sains dan matematik.

“Saya mencadangkan agar kita memperbaiki semua subjek yang sama pentingnya. Subjek sukar seperti matematik tambahan, kimia, biologi, fizik dan mata pelajaran lain harus diajar pada tahun pertama.

“Kedengarannya tidak masuk akal tetapi pelajar mesti mempunyai asas dan keseronokan dalam mempelajari subjek. Kita tidak perlu melakukan subjek yang susah dalam tempoh yang singkat,” katanya. — DayakDaily