Kerajaan negeri memberi diskaun 50 peratus ke atas premium tanah pada kadar RM5,000 bermula hari ini

Abang Johari (kiri) bersama tetamu kehormat lain bergambar di rumah yang dibangunkan di bawah Projek Pembangunan Darul Hana Blok 1A/2A Fasa 1 di Kuching.

KUCHING, Mei 6: Premium tanah di negeri ini yang pada kadar RM5,000 akan diberi diskaun 50 peratus bermula hari ini, umum Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Menurut beliau, keputusan itu dibuat susulan lawatannya ke Penempatan Semula Kampung Maludam, di mana beliau merasakan beban yang dihadapi oleh rakyat yang membayar premium tanah.

“Itulah sebabnya saya memutuskan untuk memberikan diskaun 50 peratus ke atas premium tanah yang berharga RM5,000 di seluruh negeri.

“Ini bermakna mereka hanya perlu membayar RM2,500 mulai hari ini,” katanya semasa mengadakan tinjauan mesra ke Projek Pembangunan Darul Hana Blok 1A/2A Fasa 1 di sini.

Sementara itu, Abang Johari berkata kerajaan negeri telah memperuntukkan sebanyak RM8.6 juta untuk membina Taman Islam di Masjid Darul Hana, untuk dijadikan sebagai salah satu tempat pengantin merakam detik indah mereka selepas diakad nikah di masjid berkenaan.

Menurut beliau, rancangan untuk membina Taman Islam itu adalah memandangkan Masjid Darul Hana kini menjadi pilihan utama pasangan Islam di bandaraya ini untuk mengadakan akad nikah.

“Dengan adanya Taman Islam ini nanti, ia akan menjadi satu tempat indah untuk pasangan raja sehari merakam kenangan mereka ketika mengadakan akad nikah di Masjid Darul Hana,” katanya.

Sementara itu, Abang Johari berkata projek pembangunan Darul Hana akan menyediakan kediaman baharu yang sempurna kepada penduduk di perkampungan Melayu di sekitarnya.

Menurutnya, nilai minimum rumah tersebut adalah sebanyak RM300,000 namun penduduk yang terlibat di dalamnya juga boleh mendapat rumah secara percuma berdasarkan nilai pampasan tanah dan rumah mereka.

Beliau menambah fasa pertama projek itu akan melibatkan tiga kampung iaitu Kampung Panglima Seman, Kampung Semarang dan Kampung Pulo Ulu yang dijangka siap dalam tempoh dua hingga tiga tahun.

“Pembangunan rumah ini adalah untuk menyediakan kediaman yang selesa kepada penduduk di kampung-kampung yang terlibat dan saya berharap mereka tidak akan menjual rumah ini,” katanya.

Abang Johari berkata keseluruhan projek pembangunan Darul Hana dijangka dilaksanakan dalam tempoh sehingga 20 tahun untuk siap sepenuhnya dengan dilengkapi pelbagai infrastruktur baharu dan moden.

Turut hadir Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, Menteri Muda Pembangunan Elektrik Luar Bandar, Dr Abdul Rahman Junaidi dan Setiausaha Kerajaan Negeri Tan Sri Datuk Amar Mohamad Morshidi Abdul Ghani.

Butiran tambahan telah ditambahkan dan tajuk diubah untuk mencerminkan ini. Apa-apa kesulitan yang disebabkan adalah kesal.

— DayakDaily