DRAF setuju Malaysia belum buat secukupnya bantu penduduk Orang Asal

Peter John Jaban

KUCHING, 12 Dis: Dayak Rights Action Force Malaysia (DRAF) mempunyai nada serupa dengan Persuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) Datuk Dr Madeline Berma yang menyatakan Malaysia tidak melakukan secukupnya dalam mempertahankan hak Orang Asli ketika persidangan Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Geneva, Switzerland mengenai Mekanisme Pakar mengenai Hak Orang Asli Sesi ke-13.

Menurut kenyataan bersama Pengasas DRAF, Peter John Jaban, Koordinator Antarabangsa DRAF, Atama Katama dan Koordinator Global DRAF, Bobby William, walaupun kenyataan tersebut agak bersifat politik namun ia berupaya mencetuskan retorik penting yang perlu diberikan pertimbangan khususnya mengenai  hak orang asal yang terdapat di Sabah dan Sarawak.

Katanya, sudah tiba masanya untuk kerajaan melakukan tindakan drastik dan melaksanakan pelbagai inisiatif untuk membantu serta meringankan banyak perkara yang membelengu penduduk pribumi sekali gus mengelakan mereka daripada terus ketinggalan ketika proses pemulihan pasca Covid-19.

“Ini adalah rahsia terbuka dan kenyataan yang nyata bahawa orang asal Sabah dan Sarawak, anak negeri dan pemakai menoa telah berjuang untuk maju, mencapai pendapatan tinggi serta kedudukan yang lebih tinggi dalam industri kritikal atau sektor ekonomi, terutama di sektor swasta.

“Sehingga kini kita melihat bahawa orang asli hanya memainkan pekerja berpendapatan rendah atau peranan penyelia peringkat pertengahan yang lebih rendah dalam sektor ekonomi kritikal. Adalah sangat jarang atau tidak wujud untuk melihat orang asli menduduki jawatan eksekutif tertinggi, pengarah atau bahkan di sektor profesional.


Beberapa sektor dan industri profesional dikuasai murni oleh kaum tertentu yang melepaskan orang asli ke pinggiran. Contohnya dapat dilihat dalam bidang perundangan, perdagangan, terutamanya dalam sektor pembinaan runcit dan elektronik di Sabah  dan Sarawak,” kata kenyataan itu.

Justeru katanya, DRAF berpandangan bahawa masyarakat Dayak  di Sabah dan Sarawak harus dibebaskan dari kemiskinan, peranan serta kehidupan mereka yang terpinggir harus di atasi menerusi satu polisi  dantindakan drastik yang perlu dilaksanakan oleh kerajaan.

Ujarnya, masa sudah tiba untuk Sabah  serta Sarawak melaksanakan tindakan penegasannya sendiri dalam sektor ekonomi serta profesional untuk memupuk penyertaan penduduk asli yang lebih besar dalam proses membuat keputusan peringkat tinggi.

“Ini penting untuk mewujudkan mobiliti ke atas bagi masyarakat Dayak yang tertinggal dan terbebas dari kemiskinan dan memasukkan nilai dan visi mereka dalam industri di tanah mereka sendiri.

“Artikel 21 dari Deklarasi PBB mengenai Hak-hak Orang Asli menyatakan bahawa masyarakat orang asal berhak, tanpa diskriminasi, untuk memperbaiki keadaan ekonomi dan sosial mereka, termasuk, antara lain, dalam bidang pendidikan, pekerjaan, latihan dan pelatihan ulang vokasional, perumahan, sanitasi, kesihatan dan keselamatan sosial.

“Manakala negara-negara harus mengambil langkah-langkah yang berkesan dan, jika sesuai, langkah-langkah khas untuk memastikan peningkatan keadaan ekonomi dan sosial mereka secara berterusan,” ujarnya.

Tambah kenyataan itu,  tiba masanya pemerintah negeri untuk memperkenalkan peraturan yang mana orang asal Dayak di Sabah serta Sarawak bagi dimasukkan dalam posisi kepemimpinan dan eksekutif di semua sektor ekonomi melalui sistem kuota.

Katanya, syarikat dan pertubuhan profesional mesti mempunyai sekurang-kurangnya 50 peratus kakitangan Orang Asal Dayak dalam jawatan eksekutif tertinggi, bukannya hanya sebagai buruh sahaja.

“Kami percaya tindakan penegasan ini di sektor swasta dan profesional tidak hanya progresif dan inklusif tetapi juga akan mengurangkan masyarakat pribumi dari kemiskinan sebagai golongan masyarakat.

“Pemerintah juga harus menetapkan tindakan afirmatif ini sebagai syarat bagi syarikat-syarikat ini untuk mendapatkan penglibatan perniagaan, profesional dalam perolehan dan perkongsian yang berkaitan dengan pemerintahan serta pengurangan cukai dan tarif untuk perusahaan yang melakukan tindakan afirmatif,” tambah kenyataan itu.

Kedaan itu katanya akan menjadikan penduduk asli terlibat dalam sektor ekonomi sekali gus memberikan jaminan keselamatan ekonomi dan hak milik dalam negara.

Kedudukan  tersebut juga  tegasnya akan menjadi aset besar bagi industri serta ekonomi kerana ia pengetahuan serta nilai tambah yang lebih besar dalam mewujudkan dinamisme yang inklusif, adil dan ketahanan terhadap sektor ekonomi komuniti itu di Sabah dan Sarawak. — DayakDaily