Sarawak Energy memperluaskan Grid Borneo sehingga ke Sabah, kata pengerusinya

Abang Johari (enam dari kanan) bersama isterinya Datin Patinggi Datu Juma'ani Tun Tuanku Bujang (lima dari kanan), Abdul Hamed (tujuh dari kanan) dan tetamu kehormat yang lain memotong pulut kuning pada Majlis Ramah Tamah Sarawak Energy.

Follow and subscribe to DayakDaily on Telegram for faster news updates.


KUCHING, Julai 5: Bagi perspektif yang lebih bersifat serantau dan untuk memacu pertumbuhan pada masa depan, Sarawak Energy akan bergerak ke hadapan dalam merealisasikan ‘Grid Borneo’, kata pengerusinya, Datuk Amar Abdul Hamed Sepawi.

“Dengan menghubungkan Kalimantan, Brunei dan Sabah, kami menjangka Sabah akan menjadi pelanggan eksport seterusnya.

“Kami juga berkongsi pengetahuan dan pengalaman dalam pembangunan kuasa hidro mampan dengan jiran kita di Kalimantan Utara,” katanya.


Beliau berkata demikian pada Majlis Ramah Tamah Sarawak Energy yang turut dihadiri Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg serta isteri, Datin Patinggi Dato Juma’ani Tuanku Bujang.

Hadir sama ialah Menteri Utiliti Dato Sri Stephen Rundi Utom dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Sarawak Energy Sharbini Suhaili.

Abdul Hamed juga berkata menerusi kerjasama dengan Kementerian Utiliti dalam usaha berterusan untuk menyediakan bekalan elektrik di Sarawak, pihaknya semakin hampir mencapai matlamat liputan elektrik 100 peratus menjelang tahun 2025.

Beliau berkata setakat ini liputan elektrik sudah mencapai 95 peratus di seluruh Sarawak.

“Liputan elektrifikasi luar bandar meningkat daripada 87 peratus pada tahun 2016 kepada 91 peratus pada hujung tahun 2017,” katanya.

Selain itu, Abdul Hamed berkata Skim Elektrik Luar Bandar Luar Negeri Sarawak (Sares) iaitu kerjasama inovatif Sarawak Energy dengan Kementerian Utiliti untuk menyediakan bekalan elektrik dalam komuniti paling terpencil turut diiktiraf pada peringkat antarabangsa oleh Pakatan Untuk Elektrifikasi Luar Bandar 2018 bagi elektrifikasi luar bandar yang diperbaharui dan mampan.

“Kami akan meneruskan momentum ini sehingga tahun 2025,” katanya. — DayakDaily