PRU15: PN akan bertanding di kerusi bukan PBB

Alexander Frusis

KUCHING, 17 Okt: Perikatan Nasional (PN) Sarawak akan bertanding di beberapa kerusi parlimen di Sarawak pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini, kata ketua Pemudanya Alexander Frusis.

Namun kata Frusis, parti itu tidak akan bertanding di kerusi yang ditandingi calon daripada Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB).

“PN Sarawak dijangka meletakkan beberapa calon di kerusi yang ditandingi parti komponen GPS kecuali kerusi milik PBB.

“Ini kerana tindakan Parti Demokratik Progresif (PDP) tidak menghormati perjanjian Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-12, di mana Datuk Ali Biju diminta menyerahkan kerusi DUN Krian kepada PDP,” tulisnya dalam media sosialnya.

Menurut Frusis lagi, ini berikutan kenyataan beberapa pemimpin PDP yang PDP akan bertanding di Saratok.

Atas sebab itu katanya, PN Sarawak tidak menyalahkan Premier Sarawak sebagai Pengerusi GPS kerana perkara ini menunjukkan kedegilan PDP sendiri untuk mencemarkan hubungan baik antara PN dan GPS.

Dilaporkan pada Selasa bahawa Ali akan bertanding semula pada PRU15.

Sumber dipetik sebagai berkata Ali bersedia mempertahankan kerusi itu tetapi enggan mendedahkan sama ada Ali, yang merupakan ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), akan bertanding atas tiket parti semenanjung itu atau sebagai calon bebas.

PDP telah menamakan Giendam Jonathan sebagai calon pilihannya untuk mewakili GPS dalam pemilihan akan datang.

Ali menyertai Bersatu pada 2020 susulan ‘Langkah Sheraton’ yang terkenal yang mencetuskan kejatuhan kerajaan persekutuan Pakatan Harapan ketika itu.

Beliau juga dilantik sebagai Timbalan Menteri Tenaga dan Sumber Asli, dan naib pengerusi PN Sarawak.

Beliau bertanding di Saratok atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada pilihan raya umum 2018 menewaskan Subeng Mula dari Barisan Nasional dalam pertarungan lurus dengan majoriti 989 undi.

Pada Rabu, Naib Presiden PDP Datuk Dr Penguang Manggil berkata parti itu tidak bersetuju untuk membiarkan Ali mempertahankan kerusi parlimennya atas tiketnya.

Penguang juga ditanya sama ada PDP dan Ali mempunyai perjanjian untuk bertanding Saratok sebagai pertukaran untuk menarik diri daripada bertanding di kerusi Krian pada pilihan raya negeri lalu.

“Ali dari parti dari Malaya. Prinsip kita, saya rasa, adalah lebih baik parti tempatan seperti yang telah diperkatakan oleh Premier kita, tiada ruang untuk mana-mana parti berasaskan Malaya bertanding dalam pilihan raya umum atau negeri.

“Jadi kami mematuhi prinsip seperti itu,” kata Penguang. — DayakDaily