KM: Kerajaan negeri komited melindungi hutan Sarawak

Abang Johari (dua dari kiri) pada sidang media selepas menyempurnakan perasmian Persidangan Persatuan Pemuliharaan dan Biologi Tropika (ATBC) 2018.

Follow and subscribe to DayakDaily on Telegram for faster news updates.


KUCHING, Julai 1: Kerajaan negeri sentiasa mengalu-alukan kerjasama antarabangsa untuk menjalankan kerja-kerja penyelidikan dan pemuliharaan di hutan negeri ini, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Menurut beliau, setakat ini Sarawak telah mempunyai perkongsian pemuliharaan strategik dengan pelbagai negara seperti Jepun, Belanda, Jerman, Denmark, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand, India, China, ASEAN, Timur Tengah dan lain-lain.

“Kami juga mempunyai kerjasama saintifik dengan badan antarabangsa seperti Pertubuhan Kayu Tropika Antarabangsa (ITTO), Organisasi Pertanian dan Makanan (FAO), UNDP, GEF, JICA, FOMISS, ALTERA, APFNet, DANCED / DANIDA, GTZ dan lain-lain untuk menggalakkan kerjasama dan perkongsian maklumat saintifik .


“Sehubungan itu Sarawak kini sedang membangunkan pangkalan data hutan campuran dipterocarp spektrum sendiri, dengan kerjasama pelbagai universiti seperti Universiti Salford, Universiti Lincoln dan universiti tempatan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyempurnakan perasmian Persidangan Persatuan Pemuliharaan dan Biologi Tropika (ATBC) 2018 di sebuah hotel di sini.

Terdahulu, Abang Johari memberitahu bahawa Sarawak mempunyai tanah seluas 12.4 juta hektar, dengan 64 peratus merupakan kawasan hutan yang dilindungi.

Malah, katanya Sarawak juga mempunyai dasar penggunaan tanah yang sangat jelas yang mengambil kira semua aspek pembangunan ekonomi, kesejahteraan sosial dan keseimbangan dan integriti alam sekitar.

Dasar ini termasuk tiga sektor utama iaitu perhutanan, pertanian dan penggunaan tanah yang lain.

Untuk perhutanan, katanya kerajaan negeri telah mensasarkan 6 juta hektar tanah sebagai estet hutan kekal dan 1 juta hektar sebagai kawasan terlindung sepenuhnya.

“Saya ingin menegaskan bahawa kerajaan Sarawak menguruskan hutannya berdasarkan prinsip Pengurusan Hutan Mampan (SFM).

“Kami menjemput FAO pada tahun 1968 dan ITTO pada tahun 1989 untuk menjalankan kajian mengenai pengurusan hutan lestari di Sarawak dan mengesyorkan kepada kami bagaimana untuk menguruskan hutan dengan berkesan.

“Penemuan ini meliputi spektrum subjek yang luas mengenai hasil kayu lestari, pengurusan tadahan yang mampan, kepelbagaian biologi dan kemampanan ekonomi.

“Semua cadangan ini telah dipatuhi dan dilaksanakan oleh agensi dan industri negeri yang berkaitan,” katanya. — DayakDaily