Tiong: Adun Tanjong Batu tidak faham keadaan di lapangan, ajak Chiew turun padang bantu barisan hadapan

Dato Sri Tiong King Sing

KUCHING, 20 Jun: Dakwaan Adun Tanjong Batu Chiew Chiu Sing bahawa kerajaan gagal menjalankan ujian percuma berskala besar menunjukkan kekurangan pemahamannya tentang keadaan sebenar di lapangan, kata MP Bintulu Dato Sri Tiong King Sing.

Tegas Tiong, tanpa ujian besar-besaran di Bintulu, bagaimana pihak berkuasa dapat memaparkan data yang berkaitan dan seterusnya mengenal pasti kawasan berisiko tinggi untuk melaksanakan ‘lockdown’ termasuk di kawasan Sungai Plan dan PPR Bandaria Park.

“Malah, terdapat ujian saringan berskala besar secara percuma diadakan melibatkan puluhan ribu penduduk di kedua-dua kawasan itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambah Tiong, kenyataan Chiew mengenai usaha kerajaan memerangi wabak Covid-19 tidak mencerminkan keadaan sebenar di lapangan.

Jelas Tiong, walaupun ‘lockdown’ RPR Taman Bandaria telah ditarik balik, beberapa blok rumah pangsa terbabit masih di bawah arahan ‘lockdown’ kerana masih terdapat kes-kes yang disahkan dikesan di rumah pangsa tertentu.

“Mungkin Jabatan Kesihatan lambat dalam mengumumkan semua maklumat yang berkaitan, tetapi saya berharap orang ramai bertimbang rasa atas kekangan kekurangan tenaga kerja pihak berkuasa berikutan kes yang disahkan terus meningkat.

“Kakitangan yang berkaitan menanggung beban tugas untuk mengumpul sampel ujian dan memprosesnya di makmal, mengendalikan rawatan ke atas kes positif, pengasingan kontak rapat, dan program vaksinasi.

“Mungkin dasar anti-Covid-19 Bintulu sedikit berbeza dengan daerah lain tetapi Chiew tidak boleh membandingkan (dengan) keadaan yang dihadapi oleh bandar atau bandar lain,” kata Tiong.

Beliau turut mengalu-alukan Chiew untuk memberi pandangan jika beliau mempunyai penyelesaian yang lebih berkesan dan muncul secara peribadi serta membantu di barisan hadapan supaya beliau dapat memahami semua usaha pihak berkuasa.

Berhubung syarikat swasta yang pekerjanya didapati positif untuk Covid-19, Tiong berkata syarikat perlu menanggung kos ujian dan makanan untuk kakitangan mereka di bawah ‘lockdown’.

“Dalam erti kata lain, adakah patut kita menggunakan wang pembayar cukai Sarawak dan Malaysia untuk menanggung syarikat yang gagal memastikan tenaga kerja mereka berkerja di keadaan selamat dan bebas daripada Covid-19?” soal Tiong. — DayakDaily