PRU15 harapan rakyat Sarawak membawa suara kuat di Parlimen — Riot

Riot (dua dari kiri) merasmikan Pelancaran Jentera Pilihanraya Pemuda GPS Parlimen Serian. Turut kelihatan Macswyzer (tiga dari kanan).

Follow and subscribe to DayakDaily on Telegram for faster news updates.


Oleh Chris Bishop

SERIAN, 8 Nov: Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) adalah harapan seluruh rakyat Sarawak untuk membawa suara yang kuat di parlimen.

Menurut calon Gabungan Parti Sarawak (GPS) di kerusi Parlimen P199 Serian Dato Sri Richard Riot Jaem, ia penting bagi memastikan Sarawak terus menuntut hak-hak dibawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Beliau mensasarkan GPS menang lebih 28 kerusi daripada 31 kerusi yang dipertandingkan.

“Maka pada malam 19 November nanti (hari mengundi), kita mencapai sasaran dengan memperolehi 28 kerusi bagi GPS.

“Sudah tentu bila menang besar, suara GPS semakin kuat di Parlimen, apa yang dituntut selama ini khususnya MA63 saya percaya dapat dicapai sepenuhnya,” kata Riot.

Beliau berkata demikian di Pelancaran Jentera Pilihan Raya Pemuda GPS Parlimen Serian di Dewan Sri Riot di Kampung Pichin hari ini.

Riot (kiri) berucap di Dewan Sri Riot di Kampung Pichin.

Tambah Riot yang juga penyandang kerusi Serian, keputusan Sarawak keluar daripada gabungan Barisan Nasional (BN) selesai PRU14 lalu adalah satu keputusan yang tempat.

Katanya, Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg seterusnya menubuhkan GPS, bergerak bersendirian dalam arena politik negara.

“Dengan keputusan keluar dari BN, kita telah berjaya menuntut kembali beberapa hak-hak dalam MA63.

“GPS juga telah menentukan Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri, juga menentukan Datuk Seri Ismail Sabri (Yaakob) sebagai Perdana Menteri yang seterusnya,” ujar Riot

Hadir sama Ketua Pemuda SUPP Cawangan Serian Macswyzer Richard Riot, Ketua Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Tebedu Denvy Mel, Kedup (Donald Belayong) dan Bukit Semuja Albert Andrew. — DayakDaily