Pemandu Hilux rakam video pandu laju Sibu-Kuching disaman, kenderaan ditahan

Gambar komposit yang dikongsi JSPT Sarawak.

KUCHING, 3 April: Tindakan seorang lelaki yang merakam dan memuat naik videonya memecut laju Toyota Hilux di Lebuh Raya Pan Borneo di media sosial mengundang padah kepada dirinya.

Ini kerananya videonya dengan kepsyen ‘Sibu-Kuching 2 jam 45 minit’ telah tular dan jelas menunjukkan dia telah melanggar pelaturan jalan raya.

Ekoran itu, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Sarawak telah mengarahkan Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) IPD Kuching mengesan pemandu Toyota Hilux tersebut.


“Pada 2 April (Selasa), BSPT IPD Kuching telah berjaya mengesan dan mengarahkan pemandu tersebut untuk hadir ke pejabat BSPT IPD Kuching.

“Hasil siasatan, pemandu Toyota Hilux tersebut mengakui perbuatan serta kesalahannya yang tidak mengikut peraturan trafik di jalan raya dan sebanyak lima saman telah dikeluarkan kepadanya,” kata JSPT Sarawak dalam satu kenyataan di akaun Facebooknya hari ini.

Kenderaan Toyota Hilux tersebut juga ditahan untuk siasatan lanjut di bawah Seksyen 60 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. — DayakDaily