Pasar Penjaja Sibu Jaya bakal distruktur semula

Dato Sri Tiong King Sing

Follow and subscribe to DayakDaily on Telegram for faster news updates.


KUCHING, 18 Okt: Pasar Penjaja Sibu Jaya bakal distruktur semula dari segi pelan induk, pengezonan yang jelas dan peningkatan kemudahan awam agar dapat memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada peniaga dan pengguna.

Presiden Parti Demokratik Progresif (PDP) Dato Sri Tiong King Sing berkata jabatan berkaitan dalam Majlis Luar Bandar Sibu (SRDC) harus mengambil tindakan berkaitan kurangnya perancangan bazar yang tepat seperti stesen bas lama dan beberapa vendor bahkan harus duduk di bangku rendah untuk menjual barangan perniagaan.

“Bumbung juga perlu diperluas lebih jauh untuk mengelakkan penyemburan hujan ketika hujan lebat.

“Jika tidak, ia akan membawa kerugian kepada penjual dan menyusahkan pelanggan sekiranya cuaca buruk,” beliau berkata demikian setelah mengadakan mesyuarat khas dengan pengerusi SRDC Sempurai Petrus Ngilai serta pegawai jabatan dan agensi berkaitan baru-baru ini.

Mesyuarat terbabit turut membincangkan isu serta masalah berkaitan infrastruktur, sistem saliran, masalah sanitasi, keperluan dan isu-isu berkaitan yang perlu diperbaiki dan dinaiktaraf di pusat penjaja terbabit.

Tiong turut menasihati SRDC untuk merancang semula pintu masuk dan keluar pasar serta kawasan basah dan kering selain menyediakan platform pencucian yang mencukupi untuk kawasan pasar individu, menyediakan peralatan gerai yang memenuhi spesifikasi kepada vendor, menambahbaik kawasan barbeku, dan lain-lain.

“Saya juga mencadangkan agar kawasan yang berlainan dapat dibezakan dengan jelas termasuk tempat makan, kawasan mencuci dan kawasan jual beli; manakala gerai memasak harus dilengkapi dengan stesen cuci tangan dan sistem saliran yang sempurna dan selesa dan bersih; serta merancang kawasan dan ruang pemuatan dan pemunggahan yang baik.

“Semua perkara yang berkaitan mesti dikaji dan dirancang oleh para profesional untuk mencari cetak biru yang tepat dan teruji untuk penyusunan semula agar Pasar Sibu Jaya dapat terus beroperasi,” katanya lagi.

Pada masa yang sama, Tiong turut menekankan bahawa semua jabatan dan unit yang terlibat dalam SRDC harus memainkan peranan mereka untuk menyelesaikan masalah rakyat tanpa mengambil kira kepentingan parti politik individu terbabit.

“Secara khusus, mereka harus selalu sedar bahawa mereka mewakili majlis tempatan, dan mereka harus selalu menjunjung tinggi imej dan tanggungjawab SRDC, di samping mengetahui kedudukan dan tugas mereka untuk berkhidmat dan menyantuni rakyat,” ujarnya. — DayakDaily