Jugah dicabar Roy, Rayong dan Langga di Parlimen Lubok Antu

Roy, Jugah, Langga, Rayong

LUBOK ANTU, 5 Nov: Pernah membentuk gandingan bersama menumbangkan lawan di P203 Lubok Antu pada 2018, kini Jugah Muyang dan Johnical Rayong Ngipa (PSB) bertembung sesama sendiri pada Pilihanraya Umum ke-15 (PRU15).

Turut mencabar bagi kerusi tersebut ialah calon Gabungan Parti Sarawak (GPS-PRS) Roy Gingkoi yang sudah pastikan mahukan kerusi tersebut kembali milik Parti Rakyat Sarawak (PRS).

Selain itu, Pegawai Pengurus (RO) Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Richard Ngumbang turut mengumumkan penyertaan Langga Lias (PH-PKR).


Ini sekaligus menyaksikan pertembungan 4 penjuru di Parlimen Lubok Antu.

Jugah sebagai penyandang kerusi tersebut kali ini bertanding atas kerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) lalu, Jugah bertanding sebagai calon Bebas dan menang atas mandat rakyat sebelum bersama para penyokongnya menyertai PKR yang menjadi sebahagian kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Jugah menang dengan majoriti 1,059 undi dalam persaingan tiga penjuru dengan Robert Pasang Alam (BN) dan Nicholas Bawin Anggat (PKR) di Parlimen Lubok Antu.

Namun pada Jun 2020, Jugah Muyang mengumumkan keluar PKR dan menjadi Ahli Parlimen Bebas yang menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS). — DayakDaily