Bot nelayan, minyak diesel dan ikan bernilai cecah RM2.5 juta disita di Kuching

Kelihatan nelayan asing dan bot yang ditahan.

Follow and subscribe to DayakDaily on Telegram for faster news updates.


KUCHING, 22 Mac: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) telah menahan dua bot nelayan asing yang menceroboh dan melakukan aktiviti menangkap ikan secara tunda ganding tanpa permit yang sah di perairan negara pada jarak lebih kurang 120 batu nautika dari tenggara Tanjung Sirik kelmarin.

Pengarah Maritim Negeri Sarawak, Laksamana Pertama Maritim Zin Azman Md Yunus berkata, tangkapan pertama dikesan Kapal Maritim (KM) Arau pada jam 6.30 pagi kelmarin.

Katanya ketika itu, mereka sedang membuat rondaan di sekitar perairan Beting Patinggi Ali.


“KM Arau terus mengejar bot tersebut dengan mengambil masa hampir empat jam untuk memintas dan berjaya menahan setelah dihimpit rapat.

“Manakala bot kedua pula dikesan sekitar jam 11.30 pagi dan KM Arau telah mengambil masa hampir satu jam sebelum berjaya menahan bot kedua,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Jelas beliau, berdasarkan struktur fizikal kedua-dua bot tersebut, ianya disyaki bot nelayan asing Vietnam.

“Pemeriksaan dan geledah mendapati bot tersebut tidak memiliki sebarang dokumen serta lesen dari Ketua Pengarah Perikanan Malaysia untuk melakukan sebarang aktiviti menangkap ikan di perairan negara.

“Manakala 33 kru termasuk tekong warga Vietnam berumur dalam lingkungan 19 hingga 60 tahun turut gagal mengemukakan sebarang dokumen pengenalan diri yang sah ketika diperiksa,” katanya.

Bot dan kesemua kru diiring ke Pusat Tahanan Vesel (PTV) Jeti APMM KOMTAS, Muara Tebas untuk siasatan lanjut.

Peralatan menangkap ikan, bekalan diesel lebih kurang 22 ribu liter serta hasil tangkapan sekitar 30 tan ikan campur turut dirampas. Keseluruhan rampasan termasuk bot dianggarkan bernilai RM2.5 juta.

Kes disiasat di bawah Akta Perikanan 1985, kerana tidak mempunyai sebarang dokumen yang sah untuk menangkap ikan di perairan negara dan pesalah boleh dihukum denda sehingga RM6 juta kepada tekong, manakala kru boleh didenda RM600 ribu setiap seorang serta vesel tersebut boleh dilucut hak.

Tekong dan kesemua kru turut disiasat di bawah Akta Imigresen 1959/63 kerana telah gagal mengemukakan sebarang dokumen pengenalan diri yang sah.

Kesemua kru akan menjalani ujian saringan Covid-19 oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia sebagai langkah berjaga-jaga setiba di jeti.

Maritim Malaysia sentiasa mengingatkan kesemua komuniti maritim supaya mematuhi segala peraturan undang-undang sebelum melakukan sebarang aktiviti di laut dan amat mengalu-alukan maklumat serta aduan daripada seluruh komuniti maritim untuk melaporkan sebarang aktiviti yang mencurigakan ataupun kemalangan di laut secara terus ke talian MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Negeri Sarawak 082-432544/ 432006 yang beroperasi 24 jam. — DayakDaily