Terima kasih atas pemberian Bantuan Khas Raya — CUEPACS Sarawak

Ahmad Malie

KUCHING, Jun 5: Kesatuan-Kesatuan Pekerja-Pekerja Perkhidmatan Awam (CUEPACS) Sarawak berharap pembayaran Bantuan Khas Aidilfitri Tahun 2018 sebanyak RM400 dan kepada pesara kerajaan sebanyak RM200 dapat mengurangkan beban penjawat awam dalam membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri akan datang.

Pengerusi CUEPACS Sarawak, Ahmad Malie berkata, jumlah bayaran tersebut mampu meringankan beban penjawat awam khususnya mereka yang bergaji rendah dan pesara bagi menyambut Hari Raya.

Jelasnya, pihaknya amat berterima kasih kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad atas pengumuman pemberian bayaran khas RM400 untuk penjawat awam gred 41 dan ke bawah, manakala RM200 untuk pesara kerajaan.


“Terima kasih kita ucapkan kepada Perdana Menteri yang mengumumkan bantuan khas ini meskipun jumlahnya dikurangkan dan hanya melibatkan penjawat awam gred 41 ke bawah selain untuk pesara kakitangan awam.

“Kita yakin keputusan itu diambil selepas mengambil kira kebajikan kakitangan awam dan pesara kerajaan bagi meringankan bebas kos persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri ini,” katanya di sini hari ini.

Bantuan Khas Aidilfitri Tahun 2018 yang diumumkan oleh Perdana Menteri pada Mei 30 lalu adalah untuk mereka yang dalam Perkhidmatan Awam Persekutuan Gred 41 dan ke bawah sebanyak RM400 seorang dan pesara kerajaan sebanyak RM200 seorang.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menerusi pekeliling mengenai kaedah pelaksanaan bantuan khas itu menjelaskan bahawa bantuan khas tersebut akan diberi kepada penjawat awam terbabit dengan syarat masih berkhidmat hingga Jun 5, 2018 dan berada dalam perkhidmatan sekurang-kurangnya 30 hari berturut-turut bagi tempoh Januari 1, 2018 hingga Jun 5, 2018.

Tempoh 30 hari berturut-turut adalah termasuk semua jenis cuti bergaji penuh, semua jenis cuti separuh gaji, semua jenis cuti tanpa gaji, Hari Rehat Mingguan, Hari Kelepasan Mingguan dan Hari Kelepasan Am bagi tempoh Januari 1, 2018 hingga Jun 5, 2018.

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1 Tahun 2018 itu menyenaraikan pegawai yang layak mendapat bantuan khas adalah pegawai lantikan tetap, sementara dan perkhidmatan kontrak, pegawai yang bercuti bergaji penuh, pegawai yang bercuti separuh gaji, pegawai yang bercuti tanpa gaji dan pegawai yang dipinjamkan termasuk ke agensi yang diasingkan pengurusan saraannya dengan pembayaran bantuan khas itu dibuat oleh agensi yang menerima peminjaman pegawai.

Bantuan khas itu turut diberikan kepada guru interim, pemandu yang dilantik sendiri oleh pegawai Gred Jawatan Utama B dan ke atas, serta Gred Khas A dan ke atas yang layak, pemandu tetapi tidak disediakan pemandu oleh jabatannya dan pemandu yang dilantik sendiri oleh Anggota Pentadbiran dan Hakim dan Pesuruhjaya Kehakiman berdasarkan Akta Ahli Parlimen (Saraan) 1980 dan Akta Saraan Hakim 1971.

Pekeliling itu menjelaskan pegawai yang dikenakan hukuman tata tertib dalam tempoh Januari 1, 2018 hingga Jun 5, 2018, pegawai yang ditamatkan perkhidmatan demi kepentingan awam dan tempoh Januari 1, 2018 hingga Jun 5, 2018 dan pegawai yang meletak jawatan dalam tempoh Januari 1 hingga Jun 5, 2018 tidak layak menerima bantuan itu.

Bantuan khas sebanyak RM400 itu juga akan dinikmati Pekerja Sambilan Harian yang masih berkhidmat pada Jun 5, 2018 dengan syarat tempoh kontraknya telah berkuat kuasa sekurang-kurangnya 30 hari berturut-turut dalam tempoh Januari 1, 2018 hingga Jun 5, 2018.

Sementara itu, Pesara Perkhidmatan Awam yang dilantik semula secara perkhidmatan kontrak dalam tempoh Januari 1, 2018 hingga Jun 5, 2018 layak diberi Bantuan Khas Aidilfitri sebanyak RM400 dengan syarat pegawai telah berkhidmat sekurang-kurangnya 30 hari berturut-turut.

Pembayaran sebanyak RM200 akan dibuat oleh JPA dan bakinya sebanyak RM200 akan dibayar oleh jabatan di mana pegawai sedang berkhidmat, menurut pekeliling itu.

Pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan yang meninggal dunia pada Jun 5, 2018 juga layak diberi bantuan sebanyak RM400. — DayakDaily