Polis tidak berkompromi terhadap pemandu tidak patuh undang-undang

Foto fail memaparkan operasi sekatan jalan raya (SJR) di bandar raya Kuching.
Advertisement

KUCHING, 5 April: Polis tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang gagal mematuhi undang-undang jalan raya, kata Pesuruhjaya Polis Sarawak Dato Mancha Ata.

Beliau memberitahu tindakan tegas akan dikenakan berlandaskan undang-undang yang ditetapkan demi memastikan keselamatan pengguna jalan raya lain.

“PDRM menasihatkan kepada semua pengguna jalan raya agar sentiasa mematuhi undang undang dan peraturan lalulintas yang berkuatkuasa.

Advertisement

“Pihak PDRM Sarawak tidak akan berkompromi dengan mereka yang gagal mematuhi undang undang jalanraya bagi memastikan keselamatan pengguna jalan raya yang lain,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mancha terdahulunya mengulas mengenai tindakan seorang pemandu sebuah kenderaan pacuan empat roda yang videonya tular memandu laju di Lebuhraya Pan Borneo dari arah Saratok-Betong.

“PDRM Sarawak memandang serius kejadian ini dan telan mengarahkan Bahagian Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik Daerah (BSPTD) Kuching untuk mengesan pemandu pacuan empat roda tersebut.

“Pada 02/04/2024 (Selasa), pihak BSPTD Kuching telah beriava mengesan pemandu kenderaan tersebut dan mengarahkan pemandu tersebut untuk hadir ke BSPTD Kuching,” katanya.

Katanya, pada 03/04/2024 (Rabu) jam 10.30 pagi, pemandu pacuan empat roda tersebut telah hadir serah diri di BSPTD Kuching.

“Hasil siasatan yang dijalankan mendapati pemandu tersebut mengakui perbuatan dan kesalahan yang telah dilakukan.

“Kes telah selesai dan pemandu tersebut telah dikeluarkan saman atas kesalahan memandu laju dibawah Seksyen 79 (2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 termasuk saman lain atas kesalahan tada lampu brek ketiga, ubahsuai struktur peralatan, nombor plet fancy dan ubahsuai ekzos setelah diperiksa,” katanya.

Kenderaan pacuan empat roda tersebut juga telah ditahan dibawah Sek. 60 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 untuk tindakan lanjut oleh pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). — DayakDaily

Advertisement