‘Masih rindu, harap orang Borneo juga rindu orang Pahang’ — Agong

Kenangan ketika Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan menghadiri Majlis Santapan Malam Bersama Komuniti di Dewan Kelab Melayu Kampung Nyabor (MUC) di Sibu 11 September lalu. Foto: TVS

This Content Is Only For Subscribers

Please subscribe to unlock this content. Enter your email address and full name to get access. It's FREE!
Your email address is 100% safe from spam!

KUCHING, 23 Sept: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah bahawa pengalaman sepanjang menyertai Kembara Kenali Borneo yang bermula pada awal bulan ini masih meninggalkan kesan kepada Seri Paduka Baginda sekeluarga.

Menurut laporan TVS, Kembara yang turut disertai Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah titah Seri Paduka Baginda hanya ‘dipenuhi pengalaman manis, tiada yang pahit dan semuanya berjalan elok’.

“Saya ingin ambil kesempatan; ini kali pertama saya berucap selepas 10 hari di kembara dan saya sekeluarga masih lagi ada perasaan rindu kepada rakyat Sabah, Sarawak dan Brunei dan sudah tentu juga (rindu) kepada Pahang.

“Kepada semua di Borneo, izinkan saya mengatakan bahawa walaupun jauh di mata, tapi tetap dekat di hati kita semua.

“Saya harapkan orang di sana juga, ada perasaan rindu kepada kita orang Pahang,” titah Seri Paduka Baginda.

Al-Sultan Abdullah bertitah demikian semasa mencemar duli menyempurnakan Majlis Perasmian Jambatan Guai di Kampung Seberang Guai di Bera, Pahang yang kemudiannya dinamakan sebagai Jambatan Al-Sultan Abdullah.

Turut berangkat ialah Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah.

Al-Sultan Abdullah dalam titah baginda turut menzahirkan hasrat mahu menerbitkan buku dan membuat video semua pengalaman manis sepanjang kembara sejauh 2,154 kilometer yang menelusuri Lebuhraya Pan Borneo dari 3 hingga 13 Sept lepas.

Kembara Kenali Borneo yang diilhamkan oleh Al-Sultan Abdullah sendiri merupakan kunjungan terakhir Seri Paduka Baginda ke Sabah dan Sarawak sebagai seorang Yang di-Pertuan Agong sejak ditabalkan pada 2019. — DayakDaily