Malaysia sasar menang Pertandingan Matematik Dunia di Indonesia pada bulan Jun

Haikal (barisan belakang, tengah) bersama beberapa pemenang di Pustaka Negeri pada Mei 12, 2024.
Advertisement

Oleh Chris Bishop

KUCHING, 12 Mei: Malaysia sasar untuk memenangi Pertandingan Matematik Dunia (WMC) di Malang, Indonesia pada bulan Jun 2024.

Menurut Pengarah Sakamoto Maths Malaysia Haikal Hammaad Zin, untuk tujuan tersebut, cabaran Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) Matematik akan diadakan.

Advertisement

Katanya, ia (cabaran KBAT Matematik) diadakan sebagai usaha mencari pelajar bagi mewakili Malaysia untuk pertandingan tersebut.

“Ini setelah mengambil kira pencapaian memberangsangkan 10 pelajar dari Sarawak dan Kuala Lumpur yang memenangi pingat dalam pertandingan yang diadakan di Johor Bahru baru-baru ini,” katanya pada sidang media di Pustaka Negeri hari ini.

Pelajar terlibat ialah Boon Zen Juan (Perak), Aadra Fatihah Mohd Dzulkarnain (Emas), Malaeqa Humairah Mohd Noor Nasyrud Faiz (Perak), Imran Affandi Ahmad Zaki (Perak), Lincoln Tie Ung Xie (Emas), Jada Ayesha Sabaruddin (Gangsa), Muhammad Ayden Reza Mohd Syazrul Afandi (Gangsa), Boon Sze Yui (Gangsa), Lorelle Tie Xin Yi (Gangsa) dan Maximilian Tie Jin Xing (Perak).

Jelas Haikal, mereka yang membawa pulang pingat pada pertandingan tahun ini secara automatik akan mewakili Malaysia pada tahun hadapan.

Pertandingan WMC merupakan anjuran Sakamoto Educational System Pte Ltd.

Ia diadakan setiap tahun di beberapa negara termasuk Singapura, Vietnam, Filipina, Australia dan Indonesia serta Malaysia selaku tuan rumah bagi edisi tahun ini di Johor. –DayakDaily

Advertisement