KPJ Kuching raikan anak-anak yatim dari Pusat Jagaan Nur Murni

Kuching Specialist Hospital logo

Follow and subscribe to DayakDaily on Telegram for faster news updates.


KUCHING, Jun 8: Hari Raya Aidilfitri yang disambut tidak kurang daripada seminggu tidak menghalang Kuching Specialist Hospital (KPJ Kuching) untuk terus mengimarahkan bulan Ramadan dengan menjalankan aktiviti mulia.

Prihatin terhadap golongan kurang bernasib baik, KPJ Kuching telah meraikan seramai 35 anak-anak yatim berusia dalam lingkungan 7 hingga 12 tahun di Pusat Jagaan Nur Murni dengan memberikan sumbangan duit raya.

Sumbangan yang disampaikan oleh Pengurus Besar KPJ Kuching, Nurhazimah Mahat dalam Majlis Berbuka Puasa KPJ Kuching bersama Pusat Jagaan itu antara aktiviti tanggungjawab social korporat (CSR) KPJ Kuching.


Menurut Nurhazimah, aktiviti CSR itu diadakan bagi berkongsi rezeki dengan golongan yang memerlukan, khususnya anak-anak yatim selain beramah mesra dan berbuka puasa dengan anak-anak yatim di pusat tersebut.

“Misi kami untuk menjadi sebuah hospital yang menawarkan perkhidmatan kesihatan yang terbaik kepada komuniti, tidak akan tercapai jika kita tidak memberi perkhidmatan ini secara menyeluruh tanpa mengira latar belakang, kaum, bangsa dan agama.

“Oleh sebab itulah kami berada disini untuk mengenali komuniti setempat supaya kami dapat memberi yang terbaik kepada semua,” tambah Nurhazimah.

Beliau mendedahkan, dalam penghujung tahun ini, KPJ Kuching dijangka akan berpindah ke hospital baharu di BDC.

Hospital baharu ini bakal memiliki peralatan-peralatan yang baru serta moden yang seterusnya mampu memberikan perkhidmatan kesihatan yang terbaik.

Menyatakan itu, beliau menyeru agar anak-anak yatim di Pusat Jagaan itu mengambil peluang untuk belajar bersungguh-sungguh dan selanjutnya berkhidmat dengan KPJ Kuching.

Sementara itu, Pengerusi Pertubuhan Kebajikan dan Pendidikan Nur Murni, Noraini Bakiri, dalam ucapannya menyambut baik serta melahirkan rasa bersyukur dan berterima kasih dengan pihak KPJ Kuching kerana memilih Pusat mereka.

Jelasnya, ini kerana aktiviti seumpama itu secara tidak langsung mampu menghiburkan anak-anak yatim di bulan ramadhan.

Majlis berbuka puasa ini merupakan acara tahunan KPJ Kuching bagi membantu golongan kurang bernasib baik terutama kanak-kanak.

Pusat Jagaan Nur Murni ditubuhkan pada Sept 2, 2014 dan merupakan sebuah pusat menampung dan membiayai anak-anak yatim yang datang dari segenap pelosok daerah, di samping memastikan mereka mendapat pendidikan sempurna. — DayakDaily