Eksesais Tiger Gold 2018 capai matlamat dengan jaya

Toh menyampaikan cenderamata kepada Treadell.

Oleh Dean Adam

SRI AMAN, Okt 27: Panglima 1 Divisyen Mejar Jeneral Dato Toh Choon Siang, bersama Kedutaan British di Malaysia Vicki Treadell, telah merasmikan Majlis Penutupan Eksesais Tiger Gold 2018 bertempat di Padang Kawad 13 RAMD, Kem Pakit di sini hari ini.

Majlis penutupan berkenaan disempurnakan dengan simbolik simulasi letupan dan pertukaran cenderamata tanda kenangan di antara tentera darat Malaysia dan tentera darat British.

Jurucakap Sel Perhubungan Raya 1 Divisyen berkata eksesais selama 21 hari itu telah dilaksanakan mulai 8 Okt lepas.

Ia merangkumi latihan silang, latihan ikhtiar hidup dan latihan penyesuaian di Batalion Ketiga Belas Rejimen Askar Melayu DiRaja (13 RAMD), Kem Pakit.

“Manakala latihan medan (FTX) dan latihan serangan akhir telah dilaksanakan di kawasan Hutan Simpan Lubok Antu di sini.

“Seramai 350 anggota kumpulan Batalion 13 RAMD bersama 120 anggota tentera darat British, 31 anggota Rejimen 511 Askar Wataniah dan 30 anggota Batalion Ke-11 Rejimen Askar Melayu Diraja (sebagai musuh latihan) telah terlibat secara langsung dengan eksesais ini,” katanya di sini hari ini.

Anggota tentera yang terlibat dalam Eksesais Tiger Gold 2018.

Jurucakap sama memberitahu, konsep latihan itu adalah tertumpu kepada Peperangan Melawan Insurgensi dalam situasi hutan dan muka bumi Malaysia.

Ujarnya, ia melibatkan aturgerak pasukan 13 RAMD, satu Kompeni tentera darat British dari 2nd Battalion The Royal Gurkha Rifles dari Seria Camp, Brunei, dan satu platun Rejimen 511 Askar Wataniah sebagai Pelaku Biru menentang satu kumpulan musuh yang dikawal sebagai Pelaku Merah dari Batalion Kesebelas Rejimen Askar Melayu Diraja (11 RAMD).

“Bagaimanapun, segala latihan dan program jiwa murni yang dijadualkan di dalam takwim Eksesais Tiger Gold 2018 berjaya dilaksanakan dan ditutup dengan rasminya oleh Treadell, Kedutaan British di Malaysia,” katanya.  — DayakDaily