47 pasukan sertai Perlumbaan Perahu Naga Antarabangsa 2019 di Kuching

Abdul Karim (enam dari kiri) merakamkan kenangan bersama wakil-wakil penaja Festival Waterfront Kuching-Regatta Sarawak 2019.

Follow and subscribe to DayakDaily on Telegram for faster news updates.


Oleh Chris Bishop

KUCHING, Sept 4: Sebanyak 47 pasukan dari 13 negara akan menyertai Perlumbaan Perahu Naga Antarabangsa 2019, sempena Festival Waterfront Kuching dan Regatta Sarawak, yang akan berlangsung dari 25 Oktober hingga 3 November ini.

Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata festival selama dua minggu itu akan menampilkan Perlumbaan Perahu Naga Antarabangsa pada 26-27 Oktober, diikuti oleh Regatta Sarawak pada 1-3 November.


“Terdapat 47 pasukan dari 13 buah negara, termasuk Malaysia, Indonesia, China, Brunei, Amerika Syarikat, Emiriah Arab Bersatu, Singapura, Taiwan, Hong Kong dan Thailand tahun ini berbanding hanya lapan negara yang menyertainya tahun lepas,” katanya pada sidang media sempena Festival Waterfront Kuching-Regatta Sarawak 2019 di Bangunan Baitulmakmur, di sini, hari ini.

Abdul Karim (dua dari kiri) pada sidang media.

Terdahulu, beliau menerima “mock cheque” berjumlah RM660,000 daripada empat penaja bagi Festival Waterfront Kuching-Regatta Sarawak tahun ini.

Penaja utama, Petronas menyumbang RM500,000 dan Petra Energy Bhd menyumbang RM100,000.

JX Nippon Oil & Gas Exploration (Malaysia) Ltd dan Ta Ann Holdings Bhd masing-masing menyumbang RM30,000.

Tambah Abdul Karim, sebanyak lima kategori akan dipertandingkan pada perlumbaan perahu naga tahun ini yang menawarkan hadiah wang tunai berjumlah RM58,830 termasuk piala.

“Untuk Sarawak Regatta 2019, sebanyak 13 kategori lumba perahu dipertandingkan yang melibatkan perahu balok, perahu bidar dan perahu kenyalang.

“Secara keseluruhan, Regatta Sarawak 2019 menawarkan hadiah wang tunai berjumlah RM240,000,” katanya.

Menurut beliau, Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg dijangka merasmikan Regatta Sarawak pada 26 Oktober.

Acara kemuncak Regatta Sarawak untuk merebut Piala Raja Sungai dijadualkan pada 3 November dan akan disaksikan Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Taib Mahmud.

Sepanjang festival ini akan diadakan acara sukan air, pesta makanan, festival kraf dan persembahan pentas.

“Kami menjangka Regatta Sarawak tahun ini menarik ramai pengunjung dari seluruh dunia. Sasaran lima juta pengunjung melawat Sarawak pada tahun ini mampu dicapai dengan penganjuran Festival Waterfront Kuching dan Regatta Sarawak,” katanya. — DayakDaily