277 graduan Kolej Metropolitan Asia diraikan pada majlis konvokesyen

Para graduan Kolej Metropolitan Asia mengambil gambar kenangan semasa majlis itu.

KUCHING, Dis 15: Seramai 277 pelajar Kolej Metropolitan Asia menerima skrol graduan masing-masing pada majlis konvokesyen ke-7 di Dewan Majma Tuanku Halim Mu’adzam Shah di Kuching pada Khamis lepas.

Majlis penyampaian skrol itu disempurnakan bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak yang juga Lembaga Penasihat Kolej Metropolitan Asia Kuching, Tan Sri Datuk Amar Mohamad Morshidi Abdul Ghani.

“Dengan iklim ekonomi global sekarang ini, sistem pendidikan yang ada sekarang lebih mencabar berbanding sebelum ini.


“Tanggungkawab kita bukan sekadar untuk mendidik pelajar supaya mereka memperolehi ilmu, tetapi kita juga harus menyediakan mereka dengan pengetahuan dunia dan mematuhi undang-undang,” kata Mohamad Morshidi pada ucapan di majlis itu.

Turut hadir menyaksikan majlis itu ialah Pengarah Urusan Minda Global Berhad, Tan Sri Datuk Dr R Palaniappan Ramanathan Chettiar.

Pada konvokesyen tahun ini, Phang Chuon Ping, lulusan Diploma Kesihatan Persekitaran telah dianugerahkan sebagai Graduan Terbaik untuk Kolej Metropolitan Asia Kuching.

Sementara itu, untuk Kolej Metropolitan Asia Kota Kinabalu, anugerah yang sama diberikan kepada Fernando Milee, iaitu lulusan Diploma Teknologi Makmal Perubatan.

Majlis bermula dengan penyampaian sijil diploma kepada 151 orang graduan dari Asia Metropolitan College Kuching yang mengikuti program Diploma Kesihatan Persekitaran, Diploma Fisioterapi, Diploma dalam Penjagaan Kesihatan, Diploma Teknologi Makmal Perubatan, serta Diploma Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan.

Ini diikuti dengan penyampaian sijil diploma kepada 126 graduan dari Kolej Metropolitan Asia Kota Kinabalu untuk Diploma Kesihatan Persekitaran, Diploma Fisioterapi, Diploma dalam Penjagaan Kesihatan, Diploma Teknologi Makmal Perubatan dan Diploma Kejururawatan.

Asia Metropolitan College adalah institusi bersekutu Asia Metropolitan University (AMU).

Ia juga menawarkan program lain seperti Diploma Bioteknologi, Diploma Pengajian Perniagaan, Yayasan Sains Kesihatan dan Sijil Sains. — DayakDaily